Flexibele mobiliteit door meer thuiswerken

Meer thuiswerken, meer flexibiliteit bieden: zo richt je als bedrijf het mobiliteitsaanbod anders in

Toen het coronavirus uitbrak in maart 2020 werden werkgevers en werknemers min of meer gedwongen om vaker vanuit huis te gaan werken. Dat vroeg om aanpassingen en veranderde het reisgedrag. Leaseauto’s staan langere tijd stil en er wordt flexibel gewerkt vanuit huis en kantoor. Er ontstaat een andere mobiliteitsbehoefte. Dit is een ideaal moment om de mobiliteit binnen je bedrijf anders in te richten. Past het huidige wagenpark nog bij de organisatie en hoe zorg je ervoor dat medewerkers flexibel kunnen reizen? Wij vertellen je hoe je het mobiliteitsaanbod anders en toekomstbestendig inricht!

Mobiliteit belangrijk voor werkgevers
Mobiliteit wordt voor werkgevers steeds belangrijker. Niet alleen omdat we vaker thuiswerken, ook omdat trends laten zien dat de behoeften van medewerkers veranderen. Zo zien we dat de auto als statussymbool minder belangrijk wordt. Er is een verschuiving gaande van bezit naar gebruik. Vooral onder een jongere doelgroep is deze ontwikkeling te zien. Generatie Z is milieubewuster en wil vooral de flexibiliteit en vrijheid hebben om reizen in te richten zoals het hen op dat moment uitkomt. Dan is een auto lang niet altijd de beste keuze. Daarnaast moet de CO2-uitstoot in Nederland omlaag en daar past ander vervoer bij.

Vaste reiskostenvergoeding gaat veranderen
Tot 1 oktober 2021 mogen werkgevers een onbelaste vergoeding voor vaste reiskosten geven aan werknemers, ook als zij vooral thuiswerken. Dit gaat veranderen, reiskosten mogen vanaf 1 oktober aanstaande niet meer vergoed worden op dagen dat vanuit wordt gewerkt. Daarom moet voor iedere werknemer het reisgedrag opnieuw worden vastgesteld. Dat is voor veel bedrijven aanleiding om het mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen. Op die manier kun je als werkgever de vergoedingen en het aanbod aan mobiliteit zo inrichten dat het beter aansluit op de reisbehoeften van individuele werknemers.

Mobiliteitsbudget, flexlease en deelauto’s
De trends laten duidelijk zien dat de behoeften van Nederlandse werknemers rondom reizen voor en naar het werk, veranderen. Oplossingen zoals het mobiliteitsbudget, flexlease en deelauto’s passen hier goed bij. Een mobiliteitsbudget is een vast bedrag waarmee werknemers zelf hun reizen inkopen. Hiermee kunnen alle reizen voor de werkgever worden ontsloten: van woon-werkverkeer tot zakelijke tripjes. Medewerkers kiezen zelf het vervoersmiddel dat het beste aansluit bij hun reis. Het mobiliteitsbudget biedt werknemers veel flexibiliteit en gemak.

Wil je weinig risico lopen en niet aan langlopende contracten voor leaseauto’s vastzitten? Dan is Flexlease dé oplossing. Deze kortdurende lease is een goede oplossing voor startende ondernemers en bedrijven die een flexibele aanvulling op hun vaste wagenpark nodig hebben. Een deelauto is geschikt voor alle medewerkers om met een auto van de zaak van a naar b te rijden. De auto’s kunnen via een app worden aangeboden. In deze app is het mogelijk om te reserveren, controleren en de auto te openen. Kilometerregistratie vindt automatisch plaats.

Whitepaper veranderende mobiliteitsvraag

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.