Mobiliteit zo inregelen dat het aansluit op de bedrijfsdoelstellingen en individuele behoeften

Zet mobiliteit slim in om je bedrijfsdoelen te behalen

Mobiliteit slim inzetten om je bedrijfsdoelen te behalen, het kan echt. Met een professioneel mobiliteitsbeleid stel je een aantrekkelijk aanbod samen dat past bij je doelen op het gebied van vitaliteit, werkgeluk en duurzaamheid. Daarmee is mobiliteit niet langer bijzaak, maar gaat het een belangrijk onderdeel uitmaken van de arbeidsvoorwaarden. Het is bovendien een handige manier om je te onderscheiden van de concurrentie.

Mobiliteit, vitaliteit en werkgeluk
Als werkgever heb je veel baat bij vitale werknemers. Wanneer zij goed in hun vel zitten, zijn ze minder vaak ziek, presteren ze beter op de werkvloer en verzetten meer werk. Hoe zorg je ervoor dat mobiliteit bijdraagt aan de vitaliteit en het werkgeluk van medewerkers? Vitaliteit gaat veel verder dan een gezondheidsprogramma. Denk maar eens aan fietsen. Medewerkers die op de fiets naar het werk komen ervaren veel gezondheidsvoordelen ten opzichte van medewerkers die niet fietsen. Ze zijn niet alleen fysiek fitter, maar ook minder gestrest en gelukkiger.

Een aantrekkelijk fietsplan wordt door (potentiële) werknemers gezien als een mooie arbeidsvoorwaarde. Bovendien lever je een positieve bijdrage aan de gezondheid van je medewerkers. Daarnaast kan flexibiliteit in de mobiliteitskeuze bijdragen aan vitaliteit. Bijvoorbeeld door de inzet van een mobiliteitsbudget, waarmee je iedereen stimuleert om bewust na te denken over de keuze voor een vervoersmiddel.

Duurzaamheid en mobiliteit
Wegverkeer is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de uitstoot van kooldioxide (CO2) in Nederland. Het terugdringen van het aantal reisbewegingen door werkgevers is onderdeel van het Klimaatakkoord. Verduurzaming van het mobiliteitsbeleid is voor grote en kleine bedrijven een must. Niet alleen omdat het wordt opgelegd door de overheid, ook omdat duurzame keuzes in mobiliteit helpen om je CO2-footprint aanzienlijk te verlagen. Om dit voor elkaar te krijgen is het verstandig om te kiezen voor duurzamere vervoersmiddelen. Elektrische auto’s bijvoorbeeld, maar ook het stimuleren van fietsen naar het werk. Om de CO2-footprint te verlagen kun je een grens instellen voor je mobiliteitsbeleid. Een werknemer moet dan bij de aanschaf van een nieuwe leaseauto rekening houden met die grens. Daarmee zorg je ervoor dat elektrisch rijden wordt gestimuleerd én bewaak je de totale CO2-uitstoot van mobiliteit binnen het bedrijf.

Mobiliteitskosten besparen
Door slimme keuzes te maken in mobiliteit ga je snel kosten besparen. De hoogste mobiliteitskosten zitten vaak in vaste kosten die doorlopen. Omdat er geen flexibiliteit is moeten hoge bedragen voor bijvoorbeeld leaseauto’s gewoon worden doorbetaald, ook wanneer ze stilstaan. Nu er steeds vaker wordt thuisgewerkt neemt het aantal stilstaande leaseauto’s enorm toe. Niet alleen is er veel minder woon-werkverkeer, zakelijke gesprekken vinden vaker online plaats. Bespaar op mobiliteitskosten door alleen te betalen voor wat er wordt gebruikt en kies voor nieuwere flexibele mobiliteitsvormen, zoals het mobiliteitsbudget.

Meer weten? Download onze whitepaper.

Kennis

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.